Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 A jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése - Multiculti.hu

Aktualitások Law (1)

Published on október 9th, 2013 | by Multiculti Juli

0

A jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése

A munkavállaló 2009-ben tanulmányi szerződést kötött a munkáltatóval, amelyben vállalta, hogy pénzügyi végzettsége mellett a munkáltató tevékenységének megfelelő irányú végzettséget szerez 3 féléves képzésben és ezt követően másfél évig nem szünteti meg a jogviszonyát.

Később bejelentette, hogy nem tudja a vállalt időn belül a képzést befejezni és kérte, hogy a munkáltató engedélyezzen halasztást.

A megállapodott határidő leteltét megelőzően a munkavállaló munkaköre a végrehajtott átszervezés kapcsán a munkáltató kezdeményezésére módosult, ezért a munkáltató eltekintett a megállapodásban foglalt kötelezettségek számonkérésétől.

A felperes munkaköri feladatainak ellátásával kapcsolatban többször merültek fel kifogások, problémák, amelyek jegyzőkönyvben nyertek rögzítést, illetve a munkáltató megrovásban részesítette a munkavállalót.

A munkáltató kezdeményezésére egyeztetés történt, amely során a munkáltató a megállapított szabálytalanságokra is figyelemmel felmentette a munkavállalót a pénzkezelési feladatok alól. Egyidejűleg más munkakört ajánlott fel a részére, amely illeszkedett a munkavállaló által folytatott tanulmányokhoz.

A munkavállaló a felajánlást nem fogadta el, mert az három műszakos munkavégzéssel járt, amelyet kiskorú gyermekére tekintettel nem tudott vállalni. Erre tekintettel a munkáltató egy műszakos munkarendben történő munkavégzést ajánlott fel. A munkavállaló ezt sem fogadta el, kijelentette, hogy csak irodai munkát tud elképzelni. A munkáltatónál nem volt üres, betöltetlen irodai munkakör.

A munkáltató végső lehetőségként a jogiszony közös megegyezéssel történő megszüntetését vetette fel, amelyet a munkavállaló elfogadott. A munkavállaló megkérdezte, hogy felmondási idő jár-e. A munkáltató nemleges választ adott. A munkavállaló úgy tudta, hogy felmondási idő megilleti ebben az esetben is, ezért azt tervezte, hogy ügyvédhez fordul, de a munkáltatóval nem közölte ellenvéleményét, fenntartásait.

Ezt követően a munkáltató megjelölte a jogviszony megszűnésének napját és megkérdezte a munkavállalót, hogy van-e még valami, ami egyeztetésre vár. A munkavállaló kijelentette, hogy „amit gondoltam, elmondtam”, majd aláírta a jegyzőkönyvet, amelyben rögzítésre kerültek a jogviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozatok.

A munkavállaló a munkakörét átadta, a kezelt pénzt, kulcsokat, munkaeszközöket leadta.

Később jogi képviselőn keresztül pert indított, arra hivatkozva, hogy a jogviszony megszüntetése tárgyában a felek között nem jött létre megállapodás.

A bíróság a keresetet elutasította. Indokolásában rámutatott, hogy a munkavállalónak a saját nyilatkozatát kellett volna megtámadnia, amennyiben úgy látta, hogy tévedés, megtévesztés, fenyegetés valósult meg a jegyzőkönyv felvétele során.

A bíróság megjegyezte, hogy ezek a körülmények egyébként sem valósultak meg, ezért a megtámadás sem vezetett volna eredményre. A munkavállaló gondolkodási időt nem kért, további egyeztetni valót nem jelzett, a feltett kérdésére viszont tényszerű és valós választ kapott a munkáltató részéről.

A munkaviszony a bíróság álláspontja szerint megszűnt és a felek ennek megfelelően is jártak el.

Tags: , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑