Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Dicsekszenek a pingpongasztallal? - már az interjún ismerd fel a rossz céget - Multiculti.hu

Hírmorzsák ping-pong

Published on június 2nd, 2014 | by Multiculti Juli

0

Dicsekszenek a pingpongasztallal? – már az interjún ismerd fel a rossz céget

Bemész az interjúra, unott arcok az irodában, lomok porosodnak a sarokban, ablak csak a főnök szobájában van, a többiek meg ülnek a neonfényben. Szeretnél ilyen helyen dolgozni? Persze, hogy nem. Ismerd fel az ócska vállalati kultúrát!

Julie Horvath, miután felmondott a GitHubnál, a Twitteren panaszkodott az cégnél uralkodó hímsoviniszta kultúráról, a botrány végül a vezérigazgató állásába került. Egy másik esetben a PayPal menedzsere, Rakesh Agrawal cinkelte a többi vezetőt a Twitteren, akik erre azt válaszolták, hogy mentális problémáira remélik keres majd segítséget. Egyik eset sem egy boldog munkahelyre utal.

A Forbes oldalán Shane Atchinson, a Possible, egy globális online reklámügynökség vezetője foglalta össze, hogyan veheted észre a negatív céges kultúrát már az első állásinterjún. A támogató munkahelyi légkör jó az egyén karriere és személyes boldogsága szempontjából egyaránt, és állítólag a cég pénzügyi sikerét is segíti. A cikk szerint vannak olyan jelek, amelyekből egy rövid interjú alatt is következtetni lehet arra, hogy milyen a hangulat a cégnél. Egy egyezés miatt még persze nem kell sarkon fordulni, de ha mondjuk öt stimmel, az már nem jelent sok jót.

1) Dicsekszenek a pingpongasztallal. A pingpongasztal persze rendben van, az már kevésbé, ha nagy ügyet csinálnak belőle. A céges világban sokan egyenlőségjelet tesznek a laza, szórakoztató munkahely és a játékok közé, így néhány kevésbé laza és jófej cég is vesz mutatóba ilyet: és ők lesznek azok, akik dicsekszenek vele, holott nem is a munkavállalók jókedvéért szerezték be.

2) Az iroda egy szemétdomb. Ha az irodában kartondobozok és felstócolt székek, oda nem illő tárgyak vannak széthagyva, az azt üzeni, hogy senki sem törődik a hellyel. Valószínűleg ennek meg is van az oka.

3) Csak a vezetőknek van irodájuk. Mindig gyanús, ha rendes irodát csak a főnökök kapnak, a többiek meg egy közös térben, vagy kis fülkékben ülnek. Erősen hierarchikus kultúrára utal, ahol élesen elválik a menedzsment és a beosztottak világa.

4) Senki nem beszél a kultúráról. A vállalatoknak igenis árulniuk kellene a kultúrájukat, a munkakörülményeket. Ha erről nem akar beszélni az interjúztató, akkor valamit valószínűleg el szeretné hallgatni.

5) A vezetőség stílusa rossz kultúráról árulkodik. Mindig a fejétől bűzlik a hal. Ha felsővezetővel nem is találkozhatsz, keress egy videóinterjút egyikükkel. Az első benyomásod árulkodik majd arról, hogyan fogod érezni magad a cégnél.

6) Az interjúztató a kiválóságról beszél. Minden vállalat sikereket akar elérni, ez természetes. Akik viszont a tökéletességről beszélnek, valószínűleg teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak a beosztottakkal szemben. Ahelyett, hogy a munkádra koncentrálnál, egész nap csak azért fogsz aggódni, hogy ki ne rúgjanak.

7) Az egész helyzet fura. A boldog munkahely zizeg. Az emberek mászkálnak, beszélgetnek egymással. Nem unottak vagy stresszesek. Nézz körül, és döntsd el, hogy a jelenlévők boldognak tűnnek vagy sem.

8) A vállalati értékeket kifüggesztették a falra. Ha ilyet látsz, le se ülj az interjúra, hanem sétálj ki ott, ahol bejöttél.

9) Öt óra van, és mindenki el van havazva. Ha tudod, későre szervezd az interjúdat. Öt óra körül jó képet kaphatsz arról, hogy a vállalat hogyan viszonyul a munka-magánélet egyensúlyhoz. Néhány túlórázó rendben van, de a többségnek épp készülődnie kell hazafelé.

10) Ha megkérdezik, hogy van-e kérdésed, tedd fel ezt: “Mennyi időt tölt a munkatársaival öt után és mit csinálnak?” A jó válaszok között a sörözés és a sportolás van. Rossz válasz a munka, kivéve, ha csak ritkán fordul elő.

Sokan azt mondják, hogy a munkahely munkára való, és az ember örüljön, hogy van állása. Persze, ha nehezen találsz állást, csapj le bármire. De ha választhatsz, akkor a jó céges kultúra is legyen szempont. Boldogabb leszel és a karriered is megköszöni. Egyetlen negatívum, hogy így nem fogsz a lapok címoldalára kerülni azzal, hogy a tweetjeiddel megbuktattad egy nagy cég vezetőjét. Talán jobb is ez így.

Forrás: HRportál

Tags: , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑