Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Itt az év végi hajrá - túlélési tippek az utolsó néhány napra - Multiculti.hu

Multis sajátosságok overworked

Published on december 19th, 2013 | by Multiculti Juli

0

Itt az év végi hajrá – túlélési tippek az utolsó néhány napra

Az év utolsó három hónapja a legtöbb cég életében a nagy hajtás időszaka. A tervszámok teljesítésének végső lehetősége, az eladások legintenzívebb szakasza, az év lezárása a pénzügyi területen dolgozók esetében. Az év végi hajrá okozta stressz hatására a kollégák között gyakran pattanásig növekedik a feszültség, hiszen szinte mindenkire nagy nyomás nehezedik.

De mi az oka, hogy minden és mindenki 200%-on pörög az év végi hajrá idején? Részben saját magunkat is okolhatjuk vele, hiszen gondoljunk csak arra, hogy mennyivel többet vásárlunk az év utolsó 2-3 hónapjában. És nagy a hajrá a megnövekedett kereslet kielégítésében. Részben okolhatjuk azokat is, akik az év nagy részében kényelmesen hátradőlve töltötték munkaidejüket és az év vége közeledtével döbbennek rá, hogy még mennyi mindent nem zártak le To-Do listájukról. Továbbá masszívan érezhető a teljesítmény értékelő beszélgetések hatása is, hisz ki ne akarna minél több elvégzett feladatról, lezárt projektről büszkén beszámolni felettesének esetleges béremelés reményében. De azok az expat-ek is magasabb fokozatra kapcsolnak, akiknek néhány éves kiküldetése (assignmentje) lejár és szeretnének a következő évre még jobb lehetőséget kiharcolni maguknak.

Hát csoda, hogy bármennyire is végezni szeretnél, mégis olyan érzésed van, mintha minden és mindenki összeesküdött volna ellened, hogy nehogy a végére érj elvégzendő feladataidnak? Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet az év végi hajrá túlélésében.

1. Tervezz előre!

Érdemes már az utolsó negyedév beköszönte előtt sorra venni a még megoldandó feladatokat és azokat jó előre betervezni. Így megelőzhető, hogy teendőink nagy része az utolsó néhány napra maradjon. Ahogy telnek a napok, folyamatosan vesd össze a tervedet a valósággal, így reális képet kapsz arról, hogy is állsz. Fontos, hogy a tervedben legyen elég időd az egyéb teendőkre is, amiket még nem is látsz előre, illetve jusson elég idő a magán jellegű elintéznivalókra is. Hiszen, ha egész decemberben éjjel-nappal dolgozol, akkor ki veszi meg az ajándékokat, diszíti fel a lakást, vásárol be az ünnepekre, stb. Ha az előzetes terv elkészítéséről már idén lemaradtál, akkor most koncentrálj a további pontokra és emlékezz, hogy jövőre időben kezd a tervezést.

2. Priorizálj

Nagyon fontos, hogy a feladatok listáját fontossági sorrend alapján készítsd el. Ha így teszel, akkor vész esetén is könnyű lesz dönteni, hogy melyik feladat a legfontosabb és melyik csúszhat át másnapra, következő hétre, vagy akár jövőre is. 

3. Használj post-it-et vagy a note funkciót

Ha megtervezted az idődet és ezt a tervet követed is, akkor is lehet olyan szituáció, hogy akkor jut eszedbe valami újító ötlet, amikor épp egy másik feladaton dolgozol. Ezért hogy a munkából se ess ki, de az ötlet is megmaradjon, csak írd fel egy mondatban az ötletedet egy post it-re, vagy jegyezd fel a telefonodra, PC-dre egy note formájában.

4. Kontrolláld tudatosan az időrablókat

Ugye ismerős a szituáció, hogy épp akkor csörren meg a telefon, vagy kopogtatnak, amikor a legnagyobb munka kellős közepén vagy. Persze ilyenkor automatikusan félre teszünk mindent, mert elvégre egy rövid beszélgetésre mindig van idő.  De a rövid beszélgetésekből hosszú is lehet, főként ha érdekes a téma. Éppen ezért ha a kelleténél hosszabbra nyúlna a beszélgetés, akkor nyugodtan mondd, hogy neked most sajnos vissza kell térned a munkához, de szeretnéd, ha még máskor visszatérnétek a megkezdett érdekes témához.

5. Tarts rövid szünetet

Ha nagyon ideges vagy a sok munka miatt, akkor tarts néhány perc szünetet. Ezt az időt szánd arra, hogy néhány percre kiszellőzteted a fejed, vagy másra koncentrálsz, de akár kényeztetheted magad valami aprósággal, ami ilyenkor ellazít (egy jó tea, egy finom joghurt, stb). Ha ezt elmulasztod, akkor teljesítményed rohamosan romlani fog és egy idő után teljesen eluralkodik rajtad a „Soha sem fogok végezni a feladataimmal” pánik roham. Meglátod, egy kis szünet után hideg fejjel teljesítményed újra a régi lesz.

+1 Gondlokozz pozitívan

Már csak néhány nap és vége!!!


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑