Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Éves teljesítményértékelő beszélgetés - Multiculti.hu

Multis sajátosságok aplus

Published on január 9th, 2014 | by Multiculti Juli

1

Éves teljesítményértékelő beszélgetés

Éves teljesítményértékelő beszélgetés, az év vége, év eleje egyik legjellemzőbb multis eseménye. Egyesek komolyan veszik és sokat készülnek rá, hosszú listába szedve az év során elért eredményeiket, mások unott közönnyel várják a végét.

A beszélgetés hosszúsága, hatékonysága és motiváló ereje is nagyban különbözik. Vannak vezetők, akik tényleg az év egyik legfontosabb interakciójának tekintik vezető és beosztottja között, ezért részletesen végig veszik az év során elért eredményeket és elkövetett hibákat, egyúttal felvázolva a jövő éves célokat és egyéni fejlesztési tervet. Más felettesek csupán puszta formalitásnak tartják és gyorsan lezavarják néhány közhelyes frázis eldurrogtatásával és az “év végi jegy” kiosztásával.

Egy átlagos forgatókönyv:

Mész a főnök irodája felé, mint egy értetlen kisiskolás, aki nem tudja, hogy büntetés, vagy dicséret várja-e az osztályfőnöknél. Belépsz az irodába. Köszönsz. Leülsz. Hallgatod a főnök mondandóját. Elmondja, hogy milyen hasznos tagja vagy a csapatnak, de az idei költségvetés igen szűkös. Bólintasz és egy “Értem” vagy “Tudom, a nehéz gazdasági helyzet..” semmitmondó kijelentésekkel nyugtázod a visszajelzést. Visszabattyogsz az asztalodhoz 1-2%-os fizetésemelési ígéreteddel és egy felháborodott sms-ben kiöntöd minden visszatartott dühödet a párodnak.

Még demotiválóbb, mikor előre tudod a beszélgetés kimenetét, mert fizetésed a piaci átlagot meghaladja és így akár milyen jól is teljesítesz a kvótán kívül esel. Mert sajnos a legtöbb multinál meglehetősen rugalmatlan fizetési sávok vannak, melyektől eltérni csak nagyon kivételes esetben lehet (pl. előléptetés). Ekkor szoktak a legtöbben pozíciót, vagy céget váltani. De vannak azért jó példák is, mint például a Microsoft, ahol idén felismerték ezen besorolási rendszerek egyéni motivációra gyakorolt negatív hatását és az alapoktól írják újra bérezési stratégiájukat (>>> Microsoft axes its controversial employee-ranking system ).

Pedig alapvetően az éves értékelő beszélgetés egy hasznos dolog, hiszen mindenkinek szüksége van objektív visszacsatolásra a teljesítményét illetően, hogy a jövőben javíthasson az elkövetett hibáin és erősítse azokat a kompetenciáit, melyekben kiemelkedik a többiek közül. Sőt, ha ügyes vagy, akkor még előnyt is kovácsolhatnál belőle magadnak. Hogy hogyan? Olvasd el Tippek szekciónkban hamarosan megjelenő bejegyzésünket.

Zárásként íme néhány Dilbert karikatúra a tipikus hibákról:

#1 – A főnök csak az utolsó 2 hét eseményeire emlékszik…

January 17, 1997

 #2 – Előre kiosztott értékek…

January 20, 1997

#3 – A főnök személyes céljai vs beosztotti célok…

March 10, 1995

#4 – Nem mindenki veszi komolyan…

July 10, 2000

#5 – Motiváló?!

February 23, 1995

Tags: , , , , , ,


About the AuthorOne Response to Éves teljesítményértékelő beszélgetés

  1. JDM says:

    Én egyszer ezt a konkrét, pontos, tényekkel alátámaszott értékelést kaptam:
    “Kaptam egy negatív visszajelzést rólad valakitől, akit nem mondhatok meg, hogy kicsoda, mert megígértem neki, és a témát se, mert akkor rájönnél kiről van szó. De szememben ez nagyon negatív volt, amit tettél.”

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑