Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Ezek a világ legdrágább városai - Multiculti.hu

Hírmorzsák Singapore_skyline_night_1

Published on március 6th, 2014 | by Multiculti Juli

0

Ezek a világ legdrágább városai

Többek között a helyi valuta erősödésének, a rendkívül drága közösségi közlekedésnek és az autó birtoklás magas költségeinek köszönhetően Szingapúr vált a világ legdrágább városává a The Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint, letaszítva Tokiót az első helyről. A top10-ben az európai és ázsiai városok dominálnak, Párizs és Oslo követi az ázsiai városállamot a rangsorban.

A világ legdrágább városainak élmezőnyében összese öt európai település található, két ausztrál, két ázsiai és egy dél-amerikai társaságában. Szingapúr az előző listához képest öt helyet javított, 130-as mutatóval végzett az élen (az EIU a new yorki megélhetési költségeket veszi alapnak, 100-as értékkel). Az ázsiai városállam előretörésének hátterében az erősödő valuta, a drága tömegközlekedés, illetve az autózás magas költségei állnak. Ahhoz például, hogy valaki saját autóval rendelkezhessen egy olyan speciális igazolásra van szükség, melynek ára közel 60 ezer dollár. De divatos ruhákért is Szingapúrban kell a legtöbbet fizetni, és jól mutatja az elmúlt évtizedben végbement drágulást, hogy míg 10 éve egy palack asztali bor ára 13,25 dollár volt, addig most 25,04 dollár.

A második helyen Párizs 129-es, míg a harmadik Oslo 128-as mutatóval szerepel a rangsorban. Érdekes módon, a korábban többször is a világ  legdrágább városának bizonyuló Tokió ezúttal három másik településsel holtversenyben a hatodik, 118-as index-el. A top10-be az amerikai kontinensről egyedüliként bejutó Caracas a helyi valuta mesterségesen magasan tartott árfolyamának köszönheti előkelő helyezését a listán az  összeállítás készítői szerint.

Az alapértékként kezelt New Yorkban nőttek a megélhetési költségek, igaz csak minimális mértékben, így a város a 26. helyen végzett a listán. Az EIU szakértői által összeállított rangsorban szereplő 131 város közül 94-ben csökkentek a mindennapi élethez kapcsolódó kiadások.

A felmérésben szereplő települések közül az indiai Mumbai-ban a legolcsóbb az élet, de Karacsiban sem kell sokkal többet költeni egy hónapban. A 10 legolcsóbb város között egy európai szerepel, Bukarest, a román fővárosban alig valamivel több, mint felét kell költeni a megélhetésre a new york-i összegnek.

Forrás: vg.hu

Tags: , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑