Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Felajánlott munkakör megfelelősége - Multiculti.hu

Aktualitások law

Published on október 30th, 2013 | by Multiculti Juli

0

Felajánlott munkakör megfelelősége

A munkavállaló 1983-ban létesített munkaviszonyt a munkáltató jogelődjével, műszerész munkakörben. 1989-ben műszaki főiskolán vezetékes távközlési szakon üzemmérnöki végzettséget szerzett.

A munkáltató technológiai váltást hajtott végre és ehhez kapcsolódóan megszüntette azokat a központokat, ahol a munkavállaló munkát végzett. Ezért 2004 januárjában új munkakört ajánlott fel a munkavállalónak az IT Osztályon (rendszeradminisztrátor). A munkavállaló próbaképpen rövid ideig végezte a munkáltató által rábízott új feladatokat, azonban egy idő múlva már nem jelent meg munkavégzésre ebben a munkakörben, a felajánlott új munkakört nem fogadta el, a munkaszerződés módosítás aláírására nem került sor. A munkáltató 2004 júniusában rendes felmondással megszüntette a munkaviszonyt, felmondási idő meghatározásával és végkielégítés fizetésével.

courtA munkavállaló pert indított a munkáltató ellen emelt összegű végkielégítés megfizetése iránt. Keresetében a Kollektív Szerződés (KSZ) azon előírására hivatkozott, hogy a munkavállalót magasabb összegű végkielégítés illeti meg, ha technológiai váltás miatti létszámcsökkentésre kerül sor és a munkavállaló képzettségének, iskolai végzettségének, szakmai gyakorlatának megfelelő munkakör felajánlására nincs lehetőség és átképzése sem valósítható meg.

A munkáltató azzal védekezett, hogy a munkavállaló megkezdte a munkavégzést az új munkakörben, majd a munkavégzést megtagadta, ezért nem jár neki emelt összegű végkielégítés. A munkáltató szerint megfelelő munkakör felajánlására került sor. A munkáltató hivatkozott arra is, hogy a munkavállaló magatartása ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével.

A perben beszerzett iratokból kiderült, hogy a munkáltató illetékes vezetője az átszervezéshez kapcsolódóan rögzítette, hogy a munkavállaló részére a műszaki területen nem tudnak munkát biztosítani, más területeken pedig kezdőnek számít.

Az elsőfokú bíróság megalapozottnak találta a keresetet és kötelezte a munkáltatót az emelt összegű végkielégítés megfizetésére. Megállapította, hogy a munkáltató az eddigi munkakörhöz képest egy más területhez tartozó, valamint eltérő végzettséget is igénylő munkakört ajánlott fel, valamint a megfelelő továbbképzési lehetőséget sem biztosította a munkavállalónak.

A munkáltató az ítélet ellen fellebbezett és lényegében arra hivatkozott, hogy a felajánlott munkakör megfelelő volt.

A másodfokú bíróság a keresetet elutasította. Indokolása szerint a felajánlott új munkakör lényegében azonos szintű volt a korábbival, az eltérés a tevékenység jellegében jelent meg, de a munkavállaló a hosszú gyakorlatára tekintettel el tudta volna sajátítani a feladatokat.

A jogerős ítélet ellen a munkavállaló nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, kérve, hogy a keresetének adjon helyt a bíróság.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletében a keresetnek helyt adott és azt az álláspontot foglalta el, hogy a felajánlott munkakör sem a munkavállaló iskolai végzettségének, sem szakmai gyakorlatának nem felelt meg, a munkáltató pedig az átképzésről nem is tárgyalt. Így a KSZ szerinti feltételek fennálltak és a munkavállalót megilleti az emelt összegű végkielégítés.

Tags: , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑