Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Hofstede modell / HR / pszichológia > kultúra - Multiculti.hu

Elméletek books9

Published on április 5th, 2013 | by Multiculti Juli

0

Hofstede modell / HR / pszichológia > kultúra

Geert Hofstede szerint a kultúra “a gondolkodás kollektív programozása, amely megkülönbözteti egy csoport vagy egy kategória tagjait másoktól… a környezet változásaira adott emberi válaszokat befolyásoló közös jellemzők összessége” Kultúra mindaz, amit az emberek tesznek, gondolnak és amivel rendelkeznek, mint a társadalom tagjai.
A Hofstede modell (hagyma modell)
KÜLSŐ RÉTEG: a szimbólumok, Hostede ezalatt a tárgyakat, szavakat, gesztusokat érti, melyek valamiféle sajátos jelentéssel bírnak, de csak az adott kultúra számára.
MÁSODIK RÉTEG: a hősök. Lehetnek igaziak, vagy kitaláltak, rajzfilmfigurák is. Ezek az adott kultúrában követendő magatartásmodelleket képviselnek.
HARMADIK RÉTEG: Rítusok: olyan kollektív tevékenységek, viselkedési formák, melyek társ-i szempontból fontosak (udvarlás, köszönés, esküvői szokások)
Kutatási eredményei alapján 4, más kultúrákkal összevethető kulturális dimenziót (4-D modell) állított fel:
1.      kis, illetve nagy hatalmi távolság
2.      individualizmus, illetve kollektivizmus
3.      maszkulinitás, illetve feminimitás
4.      gyenge, illetve erős bizonytalanságkerülés
Később a 4-D modellhez egy ötödik kulturális dimenzió is került, mely azt fejezi ki, hogy egy kultúra a hosszú távú orientáció, vagy a rövid távú orientáció felé hajlik-e.

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑