Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Hogyan mondj NEM-et! - Multiculti.hu

Aktualitások talk to the hand - business woman

Published on július 31st, 2013 | by Multiculti Juli

4

Hogyan mondj NEM-et!

Az előző heti tippemben szereplő ’Be positive’ egy nagyon fontos és a mai világban szükséges viselkedésmód ahhoz, hogy növeljük elfogadottságunkat, miközben egyébként jót teszünk magunknak is. Mentálisan egy sokkal kiegyensúlyozottabb állapotba kerülhetünk, ha a sokszor béklyóként visszahúzódó negatív gondolatainkat kordában tartjuk és minimalizáljuk.

Állandóan pozitívnak lenni viszont hordoz magában egy kis kockázatot, lehet, hogy kezdetben nem merünk, később pedig már nem tudunk dolgokra ’NEM’-et mondani, attól tartván, hogy így sérül a rólunk alkotott, sokszor nehezen megszerzett pozitív kép.  Nehezünkre esik nemet mondani, hisz mind a munkahelyünkön, mind családunk és barátaink részéről igényeljük  az elfogadottságot, és amúgy is, nem szeretünk megsérteni másokat, ha lehet, kerüljük a ’felesleges konfliktusokat’.

És az bizonyos, hogy miközben ezeket sikeresen elkerültük, aközben generáltunk magunknak más problémákat, sokkal nagyobbakat, mint annak az egyszerű szónak a kiejtése, hogy ’NEM’.

Az élet minden területén érdemes és kell gyakorolni a nemet, de most maradjunk csak @work, hisz ott vagyunk a legkevésbé képesek nemet mondani (otthon azért  ezt már valamivel jobban csináljukJ)

Nemet mondani

Nem merem összeadni a perceket, órákat, amiket úgy töltünk el, hogy valójában sosem rendelkeztünk velük. Holott ez a SAJÁT IDŐNK.

Mi lehet az oka,hogy saját calendárunkat átengedjük másoknak? Mi is történik velünk, amikor nem tudjuk uralni az időbeosztásunkat, megvédeni a munkahelyi intim-szféránkat és az auránkat, amikor kockáztatjuk a saját határidőinket, időprésbe kényszerítjük saját magunkat, stresszben vagyunk és folyamatos diszkomfort érzésünk van. Lefelé tartó hullámvasúton vagyunk és a nagy igyekezet közepette, hogy mindenkinek megfeleljünk egy ideges, túlhajszolt, türelmetlen, stresszes emberré válunk.

Szenvedünk ettől, de nem változtatunk! Miért?

Nagyon egyszerű a válasz: félünk. Félünk a konfliktusoktól, hogy esetleges lehetőségeket vesztünk el, hogy hidakat égetünk fel és kapcsolatok sérülnek, hogy nem tűnünk egyetértőnek és együttműködőnek, mert szembemennénk az egyébként segítő alaptermészetünkkel (and at least, but not last – don’t want to lose face!)

A megoldása, ami a címben van:  ’SAY NO’ megváltoztatja az életet, rendet rak és időt teremt  és idővel büszkeséggel tölt, önbizalmat ad. Nincs jobb érzés, mint, amikor úgy érzed ura vagy az eseményeknek, kézben tartod a saját életedet, több időd van és azt ésszerűen töltöd el, nagyságrendekkel javul a life-balance-od és a hullámvasúton felfelé kezdtél menni.

Időgazdálkodás, life-balance, elfogadottság, tanuljunk meg  NEM-et mondani, ezek  tipikus coaching témák és coaching keretében nagyon jól fejleszthetők.  Saját tapasztalatom,hogy sosem késő változtatni, én ’csak 18 évig’ nem tudtam NEM-et mondani, de a coaching segítségével sikerült! És nagyon élvezem ezt az új énemet, mivel nem lettem önzőbb, csak tudatosabb.

Nemet mondani

Danka Szilvia

Tags: , , , , , , ,


About the Author4 Responses to Hogyan mondj NEM-et!

  1. Pingback: Kiégés (Burnout) - 2.rész - Megelőzés - növeld hatékonyságodat és pihenj többet | Multiculti.hu

  2. Pingback: Verselemzés a'la Multiculti - Multiculti.hu

  3. Pingback: Női szerepek – rendes háziasszony vagy sikeres karrierista? - Multiculti.hu

  4. Pingback: Női szerepek – rendes háziasszony vagy sikeres karrierista? | MultiCulti

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑