Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Kiégés (Burnout) - 1.rész - Multiculti.hu

10 pontos kisokos job-burnout-overworked

Published on július 28th, 2013 | by Multiculti Juli

4

Kiégés (Burnout) – 1.rész

1. Teljesítménykényszer 5.0 

Nap, mint nap küzdünk azzal, hogy eleget tegyünk az elvárásoknak. Legtöbbünknek túl sok a dolga, és többfélét akarunk egyszerre tenni. Ez megy is egy darabig, de végül odajutunk, hogy a legtöbb dolog félben marad. Kezdődik a mindennapos frusztráció, az elégedetlenség önmagunkkal, hogy sosem érünk a végére a teendőinknek. Nem tudunk sem a munkahelyen, sem otthon megfelelni az egyre több elvárásnak. És amikor ez az érzés állandósul, akkor kezdődik az a stresszes állapot, ami hosszútávon kiégéshez vezethet. Mi az a kiégés? Hogyan lehet a lelkes munkavégzéstől eljutni az unott depresszióig? Honnan ismerhetem fel, hogy a kiégés felé vezető úton járok? Mindezekre a kérdésekre találsz választ alábbi írásunkban. Következő bejegyzésben pedig a kiégés megelőzésének lehetséges módjait vesszük sorra.

2. Stressz # kiégés és kiégés # stressz

A kiégés ugyan lehet a folyamatos stressz eredménye, de nem egyenlő a túl sok stressz fogalmával. A stressz = Kiégés 1 idézettúl nagy nyomás, ami sokat kivesz a fizikai és a lelki erőnkből. A stresszt megélő emberek azonban még bíznak abban, hogy amint ismét mindent kontroll alatt tartanak, jobban fogják érezni magukat. A kiégés ezzel szemben azt jelenti, hogy az ember üresnek érzi magát, hiányzik a motiváció és a törődés mind a munka, mind a magánélet területén. A kiégéssel küzdő személyek általában nem látnak semmi reményt a helyzetük jobbra fordulására. Úgy érzik, mintha megfulladnának a felelősségekben és nincs kiút a kezelhetetlennek tűnő helyzetből.

3. Tünetek

Ha túlságosan meg akarsz felelni, ha a tökéletességre törekvésed már-már beteges, ha mindig mindenkinél jobb akarsz lenni, ha állandóan versengsz a többiekkel, érdemes elgondolkodni azon, hova vezet mindez hosszú távon. Az állandó teljesítménykényszer, a tűrőképes határainak feszegetése egyéntől függően rövidebb vagy hosszabb távon megbosszulja magát és komoly nyomokat hagy az egészségi állapotodon.

Leggyakoribb tünetek:

- A testi-szellemi kimerültség jelei, ami a megfelelő mennyiségű többletpihenéssel sem szűnik meg

- Munkában megfelelési-bizonyítási kényszer. “Nem”-et nem ismerő hozzáállás, mely alacsony önértékeléssel és a munkateljesítmény csökkenésével párosul

- A személyközi kapcsolatokban cinikus kommunikációs stílus, jellemző a közöny, érzelemmentesség, visszahúzódás, fásultság vagy túlérzékeny, védekező viselkedés. Mindez nem korlátozódik a munkahelyi környezetre, általános életérzéssé növi ki magát

– A saját lelki-fizikai szükségletek háttérbe helyezése, elhanyagolása

- Az intolerancia növekedése, minden ls mindenki idegesíti

- Belső üresség érzése, reménytelenség

- Szélsőséges esetben a végső kiszállás vágya

Fontos tudni, hogy a burnout nem csak egyszer következhet be egy ember életében, hanem ciklikusanKiégés 1 ismétlődhet, főleg, ha a történtek hatására a személyiségben nem történik mélyebb változás. Egy súlyos burnout akár a depresszióig, munkaképtelenségig vezethet, kezelése komplex és sokszor hosszadalmas, és szakember beavatkozását igényli. Inkább kapcsolj időben, és figyelj oda magadra!

4. A burnout szindróma okai

Kialakulásában szerepet játszhat az elismerés hiánya, mely lehet anyagi jellegű, vagy vonatkozhat az erkölcsi elismerés elmaradására is. A túlságosan hosszú munkaidő, a kelleténél nagyobb felelősség, a rendszeres túlóra mind kockázati tényezők lehetnek. Veszélyeztetettebbek az egyedül dolgozók, akiknek nincs lehetőségük szakmai tapasztalatcserére, és nem vagy csak nagyon ritkán kapnak visszajelzést tevékenységükről. Az elégtelen intézményi támogatás, a vezetőség segítő-motiváló jelenlétének hiánya, a karrierépítési lehetőségek korlátozottsága, az adminisztratív terhek nagy aránya az effektív munkához képest szintén probléma forrása lehet. Előfordulhat, hogy a munkahelyi és magánéleti problémák együttes terhe okoz akkora nyomást, hogy az egyén az elviselhetetlen helyzetből nem talál egyedül kiutat. 

5. A vállalati kultúra szerepe

Ha a szervezet olyan versenyistálló, ahol mindenki csúcsteljesítményt vár el, és a gépezet alkatrészei (alkalmazottai) bármikor lecserélhetőek, és a vezető sem veszi figyelembe az dolgozók személyes érdekeit, akkor nem sok jó vár a munkavállalókra. Szerencsére ma már jó néhány vállalat felismeri és elismeri, hogy a legfőbb érték a humán erőforrás, és pénzt, időt, energiát nem sajnálva áldoz a dolgozók mindennapos jóllétéért. Ha az adott szervezet fejleszti dolgozóit, biztosítja azok folyamatos továbbképzését, és visszajelzést az elért teljesítményről, ha külső vagy belső szakemberek, munkapszichológusok, coachok segítik a munkavállalókat, akkor a kiégés elkerülhető.  Ezért olyan cégnél érdemes dolgozni, ahol látod a munkád közvetlen hatásait, szakmailag ki tudsz teljesedni, rendszeresen kapsz visszajelzést és mind anyagi, mind erkölcsi megbecsülést, és nem utolsó sorban látod magad előtt a lehetőségeket. A jó csapatszellem, és támogató szervezeti kultúra hosszú távon is magas teljesítőképességű, folyamatosan fejlődő, kiegyensúlyozott munkavállalókat eredményez, akiket messze elkerül a kiégés.

 Regisztrálj és lépj be a további tartalom megtekintéséhez

Tags: , , , , , ,


About the Author4 Responses to Kiégés (Burnout) – 1.rész

  1. Pingback: Kiégés (Burnout) - 2.rész - Megelőzés - növeld hatékonyságodat és pihenj többet | Multiculti.hu

  2. Pingback: Hol a határ? Élni vagy kiégni.... | Multiculti.hu

  3. Pingback: Hol a határ? Élni vagy kiégni? | MultiCulti

  4. Pingback: Egyre többeket kínoz munkahelyi stressz - Multiculti.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑