Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Magyarországi SSC-k az élesedő versenyben - Multiculti.hu

Hírmorzsák Happy customer service agent.

Published on március 3rd, 2014 | by Multiculti Juli

0

Magyarországi SSC-k az élesedő versenyben

Több cég telepített szolgáltató központot Magyarországra az elmúlt évtizedben, ahol keresett a képzett munkaerő. Ebből egyre kevesebb van, a konkurencia pedig egyre nagyobb tőlünk keleti irányban, írja a hvg.hu.

A multinacionális cégek magyarországi szolgáltató központjai (ssc) komoly szerepet játszanak a hazai munkaerőpiac megtámogatásában. A szolgáltató központoknál a magyar átlagbérhez képest sok esetben jelentősen többet lehet keresni, folyamatosak a céges tréningek, nyelvtanfolyamok, vállalati befizetés az önkéntes nyugdíjpénztárba, odafigyelnek a dolgozók egészségére. 

Különösen nyelveket beszélő fiatalok számára jó start lehet egy ilyen munkahely, a munkaerőpiacon. Azonban arra számítani lehet, hogy a munka nem egy esetben monoton, magasak az elvárások a teljesítményt illetően. A leggyakrabban a cégek egyes területeit szervezik ki ilyen ssc-központokba, így pl. HR, IT, pénzügy, ügyfélszolgálat, bizonyos elemzések készítése, jogi osztály. 

Magyarországon jelenleg körülbelül 70-80 cégnél, különböző becslések szerint mintegy 25-30 ezren dolgoznak ssc-kben, ami eltörpül a 4 millió foglalkoztatott mellett. 

A szolgáltatóközpontokért ugyanakkor egyre erősebb a konkurenciaharc Európán belül is, Lengyelországgal, Romániával, Ukrajnával, Ázsiában pedig Indiával, utóbbival például árban szinte lehetetlen versenyezni, így a másik csábító erő a hozzáadott érték lehet. A tapasztalat szerint a feladatok 20-30 százaléka marad hosszabb távon Közép és Kelet-Európában, a manuálisabb folyamatok települnek még tovább keletre, így például Indiába. 

Az scc-ben végzett munkának a fiatalok számra annyiban jelenthet hátrányt, hogy szakmai tapasztalataik beszűkülnek, mert egy-egy munkafolyamatra specializálódnak, így a továbblépés nehezebb lehet. 

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) tavaly szeptemberben közzétett felmérése szerint a magyarországi szolgáltató központok alkalmazottainak 83 százaléka a fővárosban dolgozik, emellett Debrecen és Székesfehérvár a két legjelentősebb vidéki helyszín. 

hvg.hu

 

 

Tags: , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑