Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Mi az a coaching? - Multiculti.hu

A coaching no image

Published on június 10th, 2013 | by Multiculti Juli

0

Mi az a coaching?

Lehet erre válaszolni pár sorban? Nem, hiszen ez egy szakma, rengeteg jellemzővel. Mégis egy pár gondolatot megosztanék indításként, kedvcsinálónak, aztán később majd közösen lejjebb ásunk a témát illetően.

Szóval, szinte minden idevonatkozó könyv és tanulmány egy teljes fejezetet szentel a coaching fogalmi meghatározásának illetve más diszciplínáktól való megkülönböztető jegyei hangsúlyozásának. Ugyanígy az ICF Etikai Kódex-ének első része is az ICF ajánlásának megfelelő fogalmi definícióval alapozza meg a magatartási kódexet. Ebben a fogalmi rengetegben alkalmasint ízlés vagy akár pillanatnyi hangulat határozhatja meg, hogy melyik definíció áll legközelebb személyes attitűdjeinkhez.

A coaching folyamatra vonatkozó definíció a legtöbb esetben inclusive magában hordozza a coach személyének, szerepének definiálását is. Fentiek alapján megpróbáltam kiragadni egy-két definíciót, melyek leginkább tükrözik személyes meggyőződésemet, coaching élményeimet.

„A coaching középpontjában a teremtő változás áll, amelyet specifikus célok kijelölése és megvalósítása által ér el. A coaching így tehát eredményorientált, és nem problémaorientált folyamat (szemben a tanácsadással vagy terápiával).” (1)

„ A coaching egy beszélgetés, egy dialógus, ahol a coach és a coacholt dinamikus interakció során érnek el célokat, növelik a teljesítményt, és viszik a coacholtat nagyobb sikerek felé.” (2)

Talán arról az oldalról is érdemes megközelíteni a definíciókat, hogy mi nem a coaching. A coaching nem Coaching idézetmentorálás, nem tréning, nem személyi- vagy szaktanácsadás, nem terápia. Ugyanígy a coach nem tanácsadó, nem pszichológus és nem is terapeuta.

Hogy akkor mi is a coaching?  Véleményem szerint egy olyan kísérő szakma, mely során a coach kérdések segítségével vezeti az egyént tudatosságának és felelősségtudatának fejlesztése irányába, ily módon megteremtve annak a lehetőségét, hogy megtaláljuk és kihozzuk magunkból a legjobbat.

A témával való foglalkozásom során igyekeztem megfogalmazni a saját definíciómat is, amit szeretnék itt megosztani:

„A coaching folyamat egy olyan interperszonális metamorfózis, melynek lezárásakor a folyamatban résztvevők már nem azok, akik a folyamat elején voltak. Nem többek vagy kevesebbek, hanem mások.”

Ha spontán módon megkérdezünk embereket, hogy a coaching-ot, mint kísérő szakmát, milyen fogalommal párosítanák, első helyen nagy valószínűséggel a business, azaz az üzleti terület szerepelne, mely jól mutatja, hogy a problémáink gyökerét hajlamosak vagyunk csak az anyagi gyarapodás hiányával vagy éppen meglétével kapcsolatba hozni. Holott az élet más területein is cipelünk magunkkal olyan kavicsokat, később köveket vagy sziklákat, amiket nagyon szívesen letennénk, ha tudnánk, hogy hogyan kell, mikor kell! 

Milyen területeket érinthet még a coaching?

Life-coaching: hogyan balanszírozzunk szakmai és magánéletünkben? Tipikus élethelyzete a nők gyermekszülés utáni visszatérése a munkába, van olyan, aki ezzel még nem találkozott?

Karrier-coaching: talán nem is kell részletezni azokat a tervezett vagy vélelmezett karrier elakadásokat, amik komoly frusztrációt okozhatnak bennünk. Azért használtam a vélelmezett szót, mert sokszor felépítünk magunkban egy képzeletbeli szakmai jövőt, melyhez később elkezdünk görcsösen ragaszkodni. A ragaszkodás megakadályoz bennünket, hogy “think out of the box”, ezért minden, ami a terveinktől eltántorít, csak fokozza csalódás és sikertelenség érzésünket. Lehet, hogy egy kis ‘újratervezéssel’ ki kerülhetnénk a saját magunkkal szemben támasztott szigorú karrier-spirálból?

Executive-coaching: Izgalmas kérdés, talán az egyik legnagyobb szakmai kihívás csúcsvezetőt segíteni.  A  felsővezetés szerepe, motivációi, nyitottsága az újra, alapjaiban határozzák meg a szervezet erejét. Ha a felsővezető életében van bármilyen szakmai vagy magántermészetű elakadás, az valamilyen mértékben természetes módon kihat az alatta dolgozókra is. Nem beszélve a “vezetők magányosságá-ról”; Ők azok, akiknek mindig határozottnak, felkészülteknek, szakmailag kifogástalannak kell lenniük, azt várja Tőlük Mindenki és ez óriási nyomásként nehezedik rájuk. Mit lehet ilyenkor tenni? Kilépni az említett magányosságból és keresni egy szakembert, ahol a probléma felismerésétől az önismeret útján el lehet jutni valamilyen kellemes megoldásig.

Anélkül, hogy továbbsorolnám a típusokat – hisz a Gugli csodákra lépes – csak jelezném, hogy még nem láttam olyan coaching folyamatot, aminek ne változás lett volna az eredménye. A változást mérni persze fontos, a vektorai is lényegesek, de ez egy emberközpontú szakma, emberi célokkal és nem csúcsdöntési kísérletekkel, úgyhogy ne felejtsük, a legfontosabb maga a változás mértékegységek nélkül !!!

Danka Szilvia 

(1) Robert Dilts: From Coach to Awakener. Meta Publications, Kalifornia, 2003 ; Komócsin Laura: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek II., 2011 , 18.oldal

(2) Suzanne Skiffington, Perry  Zeus;  Komócsin Laura: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek II., 2011, 18. oldal

Tags: , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑