Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Mit tegyél, ha utálod a munkádat? - Multiculti.hu

Munkaszervezési praktikák hate job

Published on január 24th, 2014 | by Multiculti Juli

1

Mit tegyél, ha utálod a munkádat?

Álmatlan vasárnap éjszakák, reggeli gyomorgörcs, csiga lassúsággal vánszorgó munkaidő – ismerős érzések? Meddig lehet elviselni és legfőképp hogyan? Egy korábbi bejegyzésünkben (Váltsak, vagy ne váltsak? Ez itt a kérdés) sorra vettük mindazokat a jeleket, melyek egyértelműen jelzik, hogy elérkezett a váltás ideje. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor hiába ismered fel időben, hogy jelenlegi munkahelyed nem megfelelő, anyagi, családi, vagy épp egészségügyi okból mégsem tudsz egy ideig továbblépni. Ezen átmeneti időszakok átvészelése kiváltképp erőt próbáló feladat.

Népszerű mondás: “Minden a fejben dől el!” Mégis milyen nehéz ezt elfogadni és széllel szemben hajtani. Hány olyan kiégett, megkeseredett kollégát látni, akik munkájukat (és ezzel együtt mindent és mindenkit is) utálnak. Túl nagy a hajtás, utálatosak a kollégák, elviselhetetlen a főnök, értetlenek ülnek a headoffice-ban, meg még ezernyi más ürügy, amiért bosszankodhatsz nap, mint nap. De mire jó ez? És főképp kinek? Neked biztos nem. Rányomja a bélyegét a magánéletedre, a hangulatodra és hosszútávon pszichoszomatikus tüneteket is okozhat.

Pedig van ellenszer! És nem pirula vagy más kedélyjavító készítmény. Még mindig emlékszem skót mentorom szavaira: “Miért baj az, hogy esik az eső? Hiszen csak a gyenge emberek engedik, hogy külső körülmények, mint például az időjárás, befolyásolják a hangulatukat. A mentálisan erős emberek a rossz időjárási viszonyok, a feszült munkahelyi légkör ellenére is megőrzik belső harmóniájukat.” És tényleg! Hadd példálozzak egy nemrégiben a Forbes oldalán megjelent cikkel, mely a mentálisan erős emberek gondolkodás módjáról szól. Ők ugyanis nem siránkoznak a múlt sérelmein, nem irigyek mások által elért sikerekre, nem adják fel egy-egy kudarc után és nem félnek a változástól/változtatástól.

És mégy egy kiváló példa: tegye fel a kezét, aki szeretne nap, mint nap hajnalban kelni és egy büdös halpiacon dolgozni! Senki? Én is azt hittem. De ha csak megnézed a videót a híres Pike Place halpiacról, mely Seattle igazi látványossága, akkor még akár kedvet is kaphatsz hozzá. Mennyivel jobb egy olyan helyen dolgozni, ahol a vidámság, a kreativitás és a pazar kiszolgálás garantálják a teljes sikert. A halpiacról szóló Fish című könyv pedig egy tanulságos történetet mutat be arról, hogyan végezzük szívesen mindennapi munkánkat akkor is, ha nem minden esetben épp azt tesszük, amihez kedvünk lenne.

SEATTLE “PIKE PLACE FISH CO.” video link

És ha még mindig kételkedsz, akkor íme a Forbes listája hasznos tippekkel (a hitelesség kedvéért megőrizve az eredeti nyelvezetet):

1. First and foremost, you may need an attitude adjustment

2. Negotiate changes.

3. Set small goals for yourself

4. Do one small act every day to get you to your dream job

5. Think about what your current job can lead to

6. Find something you enjoy at work

7. Give yourself something to look forward to at the end of the day or week

8. Gravitate to and collaborate with the people you like

9. Be intentional about refreshing

10. Have a sounding board/confidant

11. Keep a gratitude journal

Tags: , , , , ,


About the AuthorOne Response to Mit tegyél, ha utálod a munkádat?

  1. Pingback: Ha utálod a munkádat

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑