Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Munkáltatói Szabályzatok - Multiculti.hu

Aktualitások jog

Published on december 13th, 2013 | by Multiculti Juli

0

Munkáltatói Szabályzatok

Nemcsak a szakmabeliek számára érdekes cikk jelent meg a Magyar Jog folyóirat 2013. és 9. számában a munkáltatói szabályzatokról.

A cikk megjelenése alkalmat ad arra, hogy egy kicsit részletesebben foglalkozzunk ezzel a témával, a munkáltatói szabályzatokkal, amelyek a jelenlegi gyakorlatban főleg a nemzetközi hátterű cégek esetében jelennek meg.

Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) – szakítva a korábban hatályos magyar munkajogi szabályok gyakorlatával – külön megemlíti a munkáltatói szabályzatot, mint a munkáltató egyoldalú (jog)nyilatkozatának, illetve kötelezettségvállalásának egyik formáját.

A jogszabályban is követhető az, ami a szabályzatok jelenlegi gyakorlatában megfigyelhető, hogy vannak követelményeket megfogalmazó szabályzatok (pl. etikai szabályzat, összeférhetetlenségi szabályzat, stb.) illetve vannak olyan szabályzatok, amelyek elsősorban a munkavállalók jogaira, lehetőségeire vonatkoznak (pl. cafeteria szabályzat, munkaruha szabályzat, stb.)

Az első csoportba tartozó szabályzatok gyakran megjelennek a munkaügyi jogvitákban is, különös tekintettel azokra a munkáltatói felmondásokra, amelyeknek az oka valamely munkáltatói szabályzat megsértése a munkavállaló részéről.

A Magyar Jog cikke rámutat számos olyan jogdogmatikai kérdésre, amelyek az Mt. meglehetősen rövid rendelkezései nem kellő pontossággal rendeznek.

A munkavállalók mindennapjaiban ezek az elméleti kérdések viszonylag kis jelentőséggel bírnak, ezért inkább a gyakorlati jellegű kérdésekre helyezzük a hangsúlyt.

Nagy jelentőséggel bír az Mt. azon szabálya, hogy a belső szabályzattal gyakorlatilag azonos megítélés alá esik a munkáltató által egyoldalúan kialakított gyakorlat is. Mindkettővel szemben követelmény, hogy közöltnek akkor kell tekinteni, ha a helyben szokásos módon közzétették.

Ebből következik, hogy az Mt. nem követeli meg a szabályzat (gyakorlat) írásbeli átadását minden egyes érintett munkavállaló részére, azonban a helyben szokásos módon történő közzététellel biztosítani kell, hogy azt a munkavállalók megismerhessék.

Fontos kérdés, hogy a munkáltatói szabályzat és a munkáltató egyedi utasítása egymással milyen viszonyban vannak, figyelembe véve azt, hogy mindkettő a munkáltató utasítási jogából ered.

Erre a kérdésre mindig csak az adott eset összes körülményeinek ismeretében lehet választ adni.

Konkrét esetben született olyan döntés, amely azt állapította meg, hogy a munkavállaló jogellenesen járt el akkor, amikor a leltározási szabályzattal szemben a felettese utasítását vette figyelembe.

Elképzelhető azonban olyan eset is, amikor a munkáltató – a szabályzattól eltérve – viszonylag hosszabb időn keresztül, azonos tartalmú utasításokat ad és ezáltal tulajdonképpen olyan gyakorlatot alakít ki, amely eltér az írásba foglalt szabálytól és ez esetben nem a szabályzat, hanem a munkáltató utasítása a követendő.

Látható tehát, hogy az új Mt. továbblépett a korábbi szabályozáshoz képest és deklaráltan megjelent a törvényben a munkáltatói szabályzat, amely a gyakorlatban már régebb óta jelen van. Az új szabályozás azonban még számos kérdést nyitva hagyott, amelyek tisztázása a jövő bírósági eljárásainak feladata lesz.

Az azonban mindenképpen várható, hogy a munkáltatói szabályzatok a jelenleginél is jobban el fognak terjedni és ezáltal még nagyobb jelentőséggel fognak bírni a munkáltató és a munkavállaló közötti viszony szabályozásában.

Az említett cikk szerzői Gyulavári Tamás és Kun Attila.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑