Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Munkatörvénykönyve változások 2014. január 1-től - Multiculti.hu

Aktualitások books15

Published on január 8th, 2014 | by Multiculti Juli

0

Munkatörvénykönyve változások 2014. január 1-től

A parlament még nyáron módosította a Munka Törvénykönyvét, a kötetlen munkarendre és a szabadság kiadására vonatkozó új szabályok január elsejével léptek hatályba.

Kötetlen munkarend

Eddig akkor számított kötetlennek a munkarend, ha a munkáltató, heti átlagban, legalább a napi munkaidő fele beosztásának jogát – a munkakör sajátos jellegére, a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedte. Ez az előírás úgy módosult, hogy a kötetlen jelleg a teljes munkaidőre vonatkozik, de a munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatainak egy részét – éppen azok sajátos jellege miatt – csak egy meghatározott időpontban, vagy pedig időszakban teljesítheti.

Szabadság kiadása

Változott az a szabály, amely a felek megállapodására bízta a szabadság bizonyos részének a következő évre való áttolását.

Emlékeztetőül: A szabadság következő évre történő “áttolására” 4 esetben van lehetőség:

1.) Ha a szabadság igénybevétele még az esedékesség évében megkezdődik, az esedékesség évét követő évben ezzel egybefüggően legfeljebb 5 munkanap kiadható, ezt úgy kell tekinteni, mintha a tárgyévben került volna kiadásra.

2.) Legfeljebb az esedékesség évét követő év március 31-ig adható ki a szabadság

- ha a munkaviszony az esedékesség évében október 1. napján vagy azt követően kezdődött;

- ha a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt arra kollektív szerződés felhatalmazást ad (a szabadság legfeljebb egynegyede adható ki ily módon).

3.) A felek megállapodása alapján a szabadság harmadát az esedékesség évét követő év végéig lehet kiadni. Ilyen megállapodást minden évben külön kell kötni.
Változás: 2014. január 1. napjától a felek már csak az életkor alapján járó pótszabadság átvitelében állapodhatnak meg.

4.) Ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem tudta kiadni a munkáltató az esedékesség évében, akkor a szabadságot az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell kiadni. Ilyen esetben akár az esedékesség évét követő év eltelte után is kiadható a szabadság. (pl. a munkavállaló GYED miatt ténylegesen nem dolgozik, így a szabadság nem adható ki).

 

Tags: , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑