Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Németországba költözőknek - Multiculti.hu

Külföldről brandenburgi_kapu

Published on december 3rd, 2013 | by Multiculti Juli

0

Németországba költözőknek

A dolgok közepébe vágásával szeretném megosztani személyes tapasztalatimat, amit idén éltünk át Kölnbe való költözésünkkel. Leginkább hasznos infókat szeretnék csokorba szedni, így lehet egyeseknek unalmas lesz, bár a blog eredeti céljának megfelel, mellőzve  a manapság oly szokásos lelki és érzelmi vonalat, hogy akik tényleg költözés előtt állnak vagy fontolgatják, tudják, mire is kell számítani.
Már rutinos költözők vagyunk, korábban Eindhoven és Bécs szerepelt a lakhelyeink között, de minden ország más és más, így megint volt 1-2 bosszúság természetesen, habár nyelvi akadály nem állt fent, de sosem lehet előre mindenre felkészülni.
Természetesen a német tartományok között is van különbség ügyintézés és szokások között, így elsősorban Kölnről tudok beszámolni.
 
Lakáskeresés
 
Mi sem egyszerűbb, mint már otthonról elkezdeni neten a kiadó lakások utáni kutatást, környék feltérképezése amennyire lehet, bolt, óvoda, iskola, orvos, park, játszótér, kinek mire van igénye. Miután megvan jó pár kinézett lakás, kezdődik az első mizéria az időpont egyeztetésekkel az ügynökökkel. Ellentétben az otthoni és hollandiai tapasztalatokkal, itt nem az ügynök fog utánad rohangálni és alkalmazkodni, mégis csak messziről jöttünk 2-3 napra, hogy megtaláljuk a megfelelő lakást, hanem te hívogatod, írogatsz neki, próbálod rávenni,hogy érjen már rá a kedves és mutassa meg neked a lakást. Ügynökségeket nem nagyon lehet megkerülni, de olyan van, ahol ügynöki jutalékot nem kell fizetni(provisionsfrei), kaució 2-3 hónap alap.
Szerencsés esetben sikerül rátalálni a megfelelőre, amikor is újra kezdődik egy próbatétel, hogy meg is kapd. Kölnben állítólag nagyon sok az albérletkereső és kevés a rá jutó megfelelő lakásszám, így előfordulhat, ahogy velünk is, hogy a Hausverwaltungnak vagyis házfelügyeletnek, amennyiben nem magán személytől bérled, helyben kell hagynia, hogy kivehesd a laksát, ehhez szükség van munkaszerződésre, havi netto fizetésre, meg volt egy alap adva, hogy mennyitől adják ki a lakást, mivel korábban még Németországban nem dolgoztunk és laktunk,így kellett keresni egy kezest is a próbaidő 6 hónapjára, aki felelősséget vállal érted, már Németországban lakó rokon vagy ismerős személyében, akitől szintén kértek 3 havi fizuigazolást, lakcímbejelentőt, egy úgy nevezett Schufa-Auskunftot. Miután lenyomozták, hogy a kezes is megbízható, nem úszik az adósságban, megkaptuk a lakást. Természetesen útlevelek másolata, adatok, ki hány éves, mi a foglalkozása, hány gyerek, mennyi idős stb.
Ördögi kör,hogy Schufa-Auskunftot nem kérhetsz addig neten, amíg nincs bejelentett német lakcímed, az viszont nem lesz addig, amíg nincs Schufa-Auskunftod.
Mindez kb. 2 hétbe telt, mire végre aláírt szerződéssel a kezünkben tettünk egy lépést előre.
Ez egy lakóparkban lévő 4 szobás lakás, de gyakran találkoztunk olyannal, akik kertes házban laktak és a felső szintet alakították ki kiadás céljából, ott valószínűleg nem ilyen alapos a bérlő felmérése,  inkább csak első blikkre megy.
A hirdetések többsége 2-3 szobás 600-800 euróért, a nagyobbak már 900-1000 euró körül vannak, de természetesen városrésztől is függ, a belváros és frekventáltabb kerületekben inkább 1200 felett. Ehhez jön még  a rezsi mi esetünkben garázzsal  350 euró körül fűtés, villany, víz, nettel együtt, aminek többsége éves elszámolás alapján kerül majd módosításra.
Mivel Köln és környéke nagyon sok kisebb szinte egybefüggő településből áll össze kiváló közlekedéssel, így érdemes a környéket is figyelembe venni, de leginkább talán azt, hogy a munkahely ne legyen túl messze.
Amúgy Bécshez viszonyítva itt a 100 m2- es lakás 50 euróval olcsóbb, mint ott a 65 nm-es 3 szobás. Ott a garázsbérlés teremgarázsban 90-110 euro/hó, itt 50.
A férjem kollégái szerint Köln-Mülheim tele van törökökkel, Bécs után alig találunk párat, ellenben a Rajna-part, a sok park, tó, bicikliút nagyon is élhetővé teszi, ahogy ez a tágabb környékre is nagyon igaz.
 
Ügyintézés- bankszámla, autó, lakcím, net, orvos, egészségbiztosítás, óvoda
 
Ami első tanács, hogy nyissunk bankszámlát, amilyen hamar csak tehetjük, már a lakásbérlés alkalmával akár, mert a későbbiekben ez megkönnyíti a dolgunkat. Levelezési címnek megadhatjuk a még használatban lévőt is, akkor oda küldik ki a bankkártyát, kódot és később a már valós beköltözés után módosíthatjuk a német lakcímre.
Pl. netrendelés, kocsi kihozatal esetén rögtön meg kellett adni egy német számlaszámot, így amíg ez nem volt, nem tudtunk semmit intézni.
Kocsit itt importálni, beregisztrálni és kölni rendszámot kérni rá olyan módon lehet ugyanis, hogy neten kötni kell egy biztosítást rá, amiben kap az ember egy EVB-Nummert, ezzel mehet a regisztrációt intézni. Ha ez megvan, akkor elég gyorsan megy a dolog, rendszámot is helyben megcsinálják, felteszed, ellenőrzik, hogy ez az a kocsi-e és már kapod is a német forgalmit. Bizonyos összegeket fizetni kell a helyszínen persze, környzeetvédelmi matrica (Umweltplakett) is kell ,amennyiben bizonyos kerületekben laksz illetve akarsz bemenni oda, de ez mind helyben pár óra alatt megvan. Ide előre időpontot sem kell egyeztetni. Biztosítást neten tudunk összehasonlítani és kötni, otthonról,ha hozunk igazolást,hogy melyik osztályban voltunk, akkor azt beszámítják és kedvezőbb a biztosítás összege.
 
Lakcím bejelentkezés is szerepeljen az elsők között, költözést követően muszáj is záros határidőn belül megtenni, azt hiszem egy héten belül, ehhez érdemes már otthon előre időpontot egyeztetni a Meldehalle oldalán, ez gondolom minden tartományban és városban fellelhető neten. Ez is egy 5 perces folyamat így és A4-es lapon már kapod is, hogy ezen a címen laksz ezekkel és ezekkel a családtagokkal.
 
A net, ami azért elég fontos az otthoni további gyors ügyintézés célja érdekében, jó, ha van minél előbb. Több szolgáltató áll rendelkezésre, de a háztól is függ, hogy melyiket tudod igénybe venni. Minket a netcologne karmaiba sodort a szél, amire röpke 2 hónapot kellett várni!!! Egy modem kihozatalára és beüzemelésére(10 perc). Így kénytelenek voltunk egy prepaid feltöltős sticket venni a köztes időre( 2,95 euro/nap korlátlan használattal). Vannak gyorsabbak, 10 nap várakozási idővel pl.,de ott 2 évre alá kellett volna írni és a havi összeg is több lett volna. Ha előre tudom, már tényleg kiköltözés előtt megrendelem…
 
Ezek után jöhetett az orvoskeresés. Zsúfoltak, azt mondják. Tényleg. Érdemes előre beregisztrálni hozzájuk, amikor még nem beteg az ember, hogy ne akkor kelljen keresgélni, amikor már beteg. Volt olyan gyerekorvos, aki megmondta, hogy ő nem tud új pácienst fogadni, így mentünk messzebbre, de szerencsére találtunk egy kedves, reméljük hozzáértő doktor nénit, aki ellenőrizte, hogy a gyerekek eddig Hollandiában és Ausztriában kapott oltásai beleillenek-e az itteni rendszerbe stb., megmérték őket és kaptunk is már időpontot a 2 illetve 3 éves korban történő felmérésekre.
Mindehhez kellett előbb egy állami egészségbiztosítót választani (AOK), nekik kellett Ausztriából egy E104-es nyomtatvány, hogy ott meddig élt a biztosításunk kinél, jó lett volna ezt már akkor tudni, amikor még ott laktunk,de postán egy hét alatt így is sikerült beszerezni.
Jó lett volna, ha az első körben mondja  a hölgy, hogy a felnőttek biztosítási kártyája manapság már fényképes, így nem telt el volna még azzal is 1-2 hét, mire elintézték, na tessék-lássék azért olyan másfél hónap után megvolt mind a négyünk kártyája. Miattunk nem is aggódtam,de kis gyerekekkel sosem lehet tudni.
 
Adószámot a lakcímre való bejelentkezés után kap mindenki postai úton automatikusan, gyerekek is, olyan 6-8 hét, mire kiküldik, a munkáltató enélkül is kifizeti az első havi fizut, gondolom majd utólag pótolja a hiányosságot a rendszerben.
 
Lehet még némi gond az adóosztályba való besorolással, első hónapban ment minden szépen, jó osztály, helyes összeg. Aztán valami átállás folyamán átkerült a férjem egy másik kategóriába, aminél már kevesebb a netto, előre küldtek nyomtatványt, hogy ha valakinek valami nem stimmel,akkor azt kitöltve lehet megreklamálni. Ez meg is történt, kaptunk is levelet,hogy visszatették a helyes adóosztályba, ennek ellenére az átfutás elég lassú lehet, mert a következő hónapban még mindig a rossz osztályban volt, most ment megint levél így.
 
Gyerekeknek amint van lakcím, érdemes rögtön óvodába helyet igényelni, neten lehet kérni, központilag osztják le őket, miután kéred, melyikbe szeretnéd adni a gyereket, amennyiben nincs otthon valaki vele, vagy nem megy Tagesmutterhez óránként kb. 8 euróért (babysitter ugyanilyen árnál kezdődik). Ezek olyan anyukák, akik otthon nappali felügyeletet vállalnak pár gyereknek, természetesen vizsga és felülvizsgálat után (remélem :) ), olyan mint egy kis magánóvoda, csak kissé drága. Magánóvodák is vannak az államiak mellett, de azokba is jó előre kell jelentkezni. Én áprilisban igényeltem a szomszéd házban lévő állami óvodába helyet a fiamnak. Októbertől kapott egy sokkal messzebbibe, azt nem kértük, jelenteni kellett, hogy szeretnénk megvárni amíg a kívánt óvodában lesz hely. Ezen okulva már májusban kértem helyet jövő őszre a lányomnak is a melletünk lévőbe. Lehet csak egyszerre kezdik el, de lehet a fiam kap korábban is kicsit. Mivel nem kötelező,de még csak egy iskola előtti utolsó évben sem, így nem könnyű helyet találni. Gondolom iskolával azért más a helyzet, ha valaki ide költözik és bemegy a közeli iskolába, hogy jönne a gyerek ősztől, akkor az megoldható, hiszen az nem maradhat ki.
 
Családi pótlék
 
Amennyiben rendelkezésre áll már az adószám és lakcím is, akkor gyerekek birtokában meg lehet igényleni a Kindergeld-et, vagyis családi pótlékot, 184 euro/ gyerek /hó. Be is küldtem a nyomtatványt, születési anyakönyvi kivonat másolatát, lakcímbejelentő másolatát, igazolást Ausztriából (ezt már tudtam, hogy ott előre kérjem ki), hogy ott meddig kaptam utánuk családi pótlékot. Rá vagy két hétre jött egy levél egy nyomtatvánnyal, hogy menjen már be a Meldehalle-ba, ahol a lakcímbejelentőt adják és pecsételtessem le velük ezt  a lapot, hogy ez meg ez a gyerek tényleg itt lakik velünk egy háztartásban. Erre nem nagyon értem mi szükség, biztos plusz ellenőrzés, de hát elvileg a lakcímigazoló lapunkon is láthatták, hogy kik laknak ezen a címen. Na nem baj, időpontfoglalás, 3 perces munka, újra postán beküldés és végre most kaptunk is már levelet, hogy jön a családi pótlék és természetesen a beköltözéstől számítva, mivel májusban Bécsben már nem kaptunk, így visszamenőleg is kifizetik, meg is kaptuk.
 
És talán így költözésünk után 3 hónappal már nyugodtan mondhatjuk,hogy minden elintézve. Nem mennek túl gyorsan az ügyek,de nagy részét neten lehet vagy legalább nyomtatványt előre kitölteni, időpontot foglalni, legyen jó pár másolat útlevélből, születési, házassági anyakönyvi kivonatból, még az is lehet, hogy hiteles fordítással. Jobb mindent előre feltérképezni és begyűjteni, hogy haladjon a dolog.
 
 

Tags: , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑