Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Self marketing felsőfokon – profi megjelenés a közösségi médiában - Multiculti.hu

Egyéb villám tippek social-media1

Published on május 7th, 2014 | by Multiculti Juli

0

Self marketing felsőfokon – profi megjelenés a közösségi médiában

Bevezetésként egy nemzetközi és egy hazai felmérés meggyőző adatai a közösségi média hatásáról a közösségi média az állásválasztásra, a karrierdöntésekre, illetve a toborzásra úgy általában.

A Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérése szerint, mely 31 ország több mint 120.000 dolgozójának válaszait gyűjtötte össze, köztük mintegy 44.000 európai munkavállalóét:

A válaszadók több mint egyharmada (38%) állította, hogy az elmúlt egy évben a közösségi médián keresztül kapott állással kapcsolatos megkeresést,

A válaszadók 11%-a arról számolt be, hogy ugyanezen időszakban sikerült a közösségi média révén munkához jutnia.

A CarreerBuilder országos felmérése szerint:

a tavalyi 37 százalékról 39 százalékra nőtt azoknak a HR-eseknek a száma, akik a közösségi médiában is ellenőrzik a pályázót

ráadásul a felmérésben részt vevők 43 százaléka mondta azt, hogy már utasított el jelöltet azért, mert provokatív fényképeket, vagy rasszista, diszkriminatív bejegyzéseket találtak az illető oldalán.

Úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit teszel fel magadról a netre. Ha aktív álláskereső vagy, akkor érdemes a bakik elkerülésén túl (lsd Végzetes bakik című bejegyzésünk) tudatosan építened online énmárkádat is.

 

Profil kép

Az első teendőd, hogy feltöltesz egy profi képet. Nem biztos, hogy a legdurvább buliban, vagy a nyaraláson készült képek keltik a legjobb benyomást a leendő munkáltatókban. Nem kell azonnal fényképészhez szaladni, a mai telefonokkal és fényképezőkkel is lehet egész jó képeket készíteni. Lényeg a természetesség, senkinek sem vonzó egy görcsös, kényszer mosolyos fotó. Az emberek szeretnek arcot is társítani a nevek mellé. A kutatások is azt bizonyítják, hogy a fejvadászok, toborzással foglalkozó szakemberek sokkal nagyobb eséllyel lépnek kapcsolatba olyan jelöltekkel, akiknek van feltöltve képe (nem bulizós!), úgyhogy megéri.

Elérhetőségek

Mindenképp adj megy legalább egy elérhetőséget, legyen az egy privát email cím, vagy telefonszám. Igaz, hogy az adott közösségi média nyújtotta közvetlen üzenetküldési lehetőséget kihasználva is kapcsolatba tudnának Veled lépni, de ha nem ellenőrzöd azt napi rendszerességgel, akkor könnyen „lekéshetsz” egy jó lehetőségről.

Korábbi tapasztalatok

Minél több információt töltesz fel szakmai pályafutásodról, annál valószínűbb, hogy Téged választanak. Érdemes előre átgondolni, hogy milyen irányba szeretnél tovább lépni és az azzal kapcsolatos eredményeidet kiemelni a szakmai tapasztalat részletezésekor.

Elcsépelt töltelék szavak/kifejezések

Kerüld, vagy legalább minimalizáld a túl általános kifejezések használatát. Mindenki remek csapatjátékos és kiváló kommunikációs készségekkel rendelkezik. Ezek unalmasan agyon használt készségek, próbálj egyedi lenni, amivel kiemelkedhetsz a tömegből. A tapasztalatod részletezésénél is írj konkrét példákat, amik bizonyítják egyéni hozzájárulásodat a cég sikeréhez.

Hobbik és önkéntesség

Mindig jó egy kicsit több információt megadni arról is, hogy mivel töltöd a szabadidődet, hiszen ez is megkönnyíti a toborzók munkáját, hogy kiválaszthassák azokat a jelölteket, akik jobban beleillenek az adott cég kultúrájába. Sőt önkéntes munka vállalása a legfrissebb kutatások szerint 27%-kal növelheti a pályázók állástalálási esélyeit (lsd Emelkedj ki a tömegből című bejegyzésünk)

Groupok

Csatlakozz szakmai csoportokhoz, ezzel is jelezve elkötelezettségedet a szakmád iránt. Ha még rendszeresen posztolsz vagy blogolsz is ilyen szakmai közösségi felületeken, akkor szakmai hozzáértésedről is könnyedén megbizonyosodhat a profilodat megtekintő.

Hálózati tőke

Folyamatosan bővítsd kapcsolati tőkédet. Erre már kiváló lehetőséget biztosít a legtöbb közösségi felület, azzal hogy kilistázza lehetséges ismerőseidet, vagy azokat, akik ugyanabban az iparágban dolgoznak. Ha pedig aktívan állást keresel, akkor írj is nekik. A legtöbb állást meg sem hirdetik, hanem ismeretségi, ajánlási alapon hamar betöltik.

A mai digitális világban nem kérdés, hogy az online jelenlét elengedhetetlen a szakmai sikerekhez, úgyhogy vágj bele, hogy nem maradj le a többiektől.

 

 

Tags: , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑