Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 A sikeres videó interjú, avagy hogyan hozd ki magadból a maximumot online - Multiculti.hu

10 pontos kisokos laptop camera

Published on május 26th, 2014 | by Multiculti Juli

0

A sikeres videó interjú, avagy hogyan hozd ki magadból a maximumot online

A videó interjúk használata a multinacionális cégeknél egyre jobban elterjedt. Ha valamelyik fél másik városban vagy éppen külföldön van, nem ritka, hogy Skype vagy egyszemélyes videó interjút tartanak. A videó interjúk legújabb generációja annyiban más, mint a Skype, hogy itt az interjúztató már jelen sincs, a kérdéseket egy szoftver teszi fel. A vágatlan felvételt a döntéshozók utólag nézik meg és az alapján hoznak döntést a jelöltről.

A videó interjúkból, és azok szoftveres, beszélgetőpartner nélküli változatából valószínűleg egyre több lesz. Egyszerűen azért, mert jobban megéri a cégeknek: nincs utazási költség, rengeteg időt spórolnak vele és az időeltolódás is sokkal könnyebben áthidalható vele. Az Undercover Recruiter felmérése szerint a HR vezetők 63%-a válaszolta, hogy tartanak videó interjúkat, mely 14%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Hogy segítsünk a felkészülésben a összegyűjtöttük a 10 leghasznosabb tanácsot.

1. Szemkontaktus

A siker talán legfontosabb kulcsa a szemkontaktus. Általános hiba ugyanis, hogy Skype-ol interjú során a jelölt többnyire nem a kamerába néz, hanem ösztönösen a képernyőn lévő beszélgetőpartnerére, aki jóval a kamera alatt van. (Tipp: Ha nehezedre esik a kamera lencséjét hosszútávon nézni, akkor vágj ki, vagy nyomtass ki egy arcképet és azt helyezd közvetlenül a lencséhez). Csak egy kis gyakorlás kérdése az egész, és már fél lábbal át is lépted a küszöböt.

2. Tesztelj

Kérd meg egyik barátodat, hogy készítsen Veled videó interjút. A teszt során finomíthatod géped beállításait (hang, fény, kamera helyes beállítása, stb.), sőt a szimuláció az újtól való félelem legyőzésében is hatékony lehet.

3. Felkészülés

Az interjú előtt gyűjts össze minél több információt a cégről, annak termékeiről, jövőbeli terveiről, értékeiről. Erre kiváló az internet, meglátogathatod a cég honlapját, elolvashatod a legfrissebb híreket a reménybeli munkáltatóról és akár ott dolgozókkal is könnyedén fel veheted a kapcsolatot a közösségi hálók jóvoltából.

4. Megjelenés

Ugyanaz a szabály igaz a videó interjúra, mint a hagyományosra, hogy mindig megfelelő öltözékben és kipihent állapotban ülj a kamera mögé. Ha otthonról csinálod az interjút, akkor is öltözz fel úgy, mintha személyesen jelennél meg az interjún, a pizsama, szabadidő ruha még ilyenkor sem előnyös.

5. Ügyelj a részletekre

Az is nagyon fontos, hogy milyen háttér van mögötted. A rendetlenség, zavaró háttérzajok gyorsan lerombolhatják a profi megjelenésedet. Az interjúztató figyelmét elvonják a szakmai mondanivalóról és nagy eséllyel választ mást a munkára.

6. Mindig a kérdésre válaszolj

Kerüld a túl sok beszédet, mindig annyit mondj, amivel az adott kérdésre megfelelő választ adsz. Ha túl sokat beszélsz, vagy oda nem illő témákat hozol fel, akkor az interjúztató bizonytalannak tarthat, vagy azt gondolhatja, hogy kerülöd a válaszadást, mert nem vagy kompetens az adott kérdésben.

7. Kerüld a kényszermozgásokat

Ülj egyenesen és nyugodtan. Senkire sem tesz jó benyomást, ha valaki görnyedten, lehorgasztott fejjel ül, vagy éppen folyamatosan izeg-mozog. Előbbi az érdektelenséget, lassúságot, lustaságot „üzeni”, utóbbi pedig labilis idegállapotra, csökkent terhelhetőségre engedhet következtetni.

8. Kérdezz

Az interjú végén, vagy közben általában lehetőséget biztosítanak a jelöltek számára, hogy kérdéseiket feltegyék. Ha nem kérdezel, akkor az érdektelenség benyomását keltheted az interjúztatóban. Íme néhány lehetséges kérdés:

  • Milyen fejlődési lehetőségek vannak a cégnél?
  • Milyen elvárásaik vannak az új munkatárssal kapcsolatban?
  • Mikor várható visszajelzés?
  • A felajánlott pozíció egy újonnan létrehozott munkakör, vagy a korábbi munkatárs más pozícióba lépett tovább?

9. Megfelelő megvilágítás

Kerüld a felső megvilágítást, kamerában ugyanis arcod a felülről érkező fény hatására ijesztő zombie-vá változtathat. Még egy kipihent, ápolt arcot is könnyen „elronthat” a nem megfelelő megvilágítás. Helyezd át a lámpát, vagy helyezkedj magad úgy, hogy a napfény/lámpa Téged se zavarjon, de arcodnak kellő megvilágítást biztosítson..

10. Aktív hallgatás

Az interjú során az is nagyon fontos, hogy ne csak azt mondd el, amit Te akarsz, hanem figyelj a másik félre. Mosolyogj, bólints, reagálj az interjúztató kijelentéseire, hogy lássa érdeklődésedet, illetve Te is sok hasznos információt gyűjthetsz a leendő munkáltatóról, ha figyelsz a reakciókra, véletlen elszólásokra, jól célzott kérdésekre.

Tags: , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑