Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Tanácsadás versus coaching - Multiculti.hu

A coaching coaching (1)

Published on szeptember 1st, 2013 | by Multiculti Juli

0

Tanácsadás versus coaching

Mire a ’Túlélni a multi’-t tippsorozat végére értem, rádöbbentem, hogy talán nem árt egy kis fogalmi tisztázás, mi is a coaching és mi a tanácsadás, mi köztük a különbség és ilyen értelemben pl. a tippjeim milyen céllal születtek és hová sorolhatóak. 

Mert mi is a coaching?

A coaching egy olyan kísérő szakma, mely során a coach kérdések segítségével vezeti az egyént tudatosságának és felelősségtudatának fejlesztése irányába, ily módon megteremtve annak a lehetőségét, hogy megtaláljuk és kihozzuk magunkból a legjobbat.

A multiculti.hu oldalon elsősorban a coaching népszerűsítése volt a célom, de emellett szeretnénk az oldalt minél színesebbé, interaktívabbá tenni, lehetőleg olyan témákat feldolgozni, ami sokakat érinthet, érdekelhet.

A tipp-sorozat ilyetén módon nem kapcsolódik szorosan a coaching elméletéhez és gyakorlatához, ennek ellenére igyekeztem olyan fogalmakkal, életvezetési kérdésekkel foglalkozni (önismeret, asszertivitás, kreativitás, időgazdálkodás, life-balance, self-branding) amik egyébként egytől-egyig központi témái lehetnek egy valós coaching folyamatnak.

Nyilvánvaló, hogy szélesebb embertömegeket megszólítva ezek a kérdések csak a teljesség igénye nélkül, általánosító módon dolgozhatóak fel, az egyéni igények és problémák árnyalása nélkül. A tailor-made megoldások, a személyesség, az ezzel járó őszinteség és bizalmi légkör megteremtése az valójában csak valós coaching környezetben, módszertanilag és etikailag korrekt módon, a szakma szabályai szerint történhet.

A Coaching körül még most is nagyon sok a homályos kérdés, vannak, akik áltudományos hókusz-pókusznak tartják, s vannak, akik még mindig tisztán tanácsadásnak vélik. Ily módon viszonyulnak hozzá és az esetek egy részében a coaching ülésekre úgy érkeznek, hogy konkrét megoldási javaslatokkal a hónuk alatt szeretnének távozni.

Szerencsére a coaching ismertsége itthon is egyre nő, az ezzel kapcsolatos információk mennyisége és növekvő szakmaisága segít abban, hogy lassacskán mind többen és mind magabiztosabban kezeljük ezt a fogalmat, sőt egyre többen éreznek majd inspirációt arra, hogy megtapasztalják a coaching ülések nyújtotta élményeket, adjanak maguknak és a szakmának egy esélyt!

A fentiek fényében akkor hogyan is definiálnánk a tanácsadást?

A tanácsadás, mint egy probléma gyors és hatékony megoldási lehetősége rövid úton juttatja el a megbízót a kitűzött célok eléréséhez, azonban többnyire csak tünékeny eredménnyel kecsegtet. Nem a probléma gyökerét célozza, hanem a felszínt kezeli, nem hosszú távú hatású, hanem az üzleti élet tempója szerint rendszerint egyszeri és pontszerű a kimenetele. Jellemzően nem a felek feltétlen együttműködésén alapul.

Mindemellett tanácsot adni könnyű és izgalmas feladat, de tanácsot kapni már annál nehezebb! Még ha élünk is a feltételezéssel, hogy a tanácsadási szerződésekben a célok, a szerződés tárgya és a kondíciók precízen rögzítésre kerülnek, még mindig szembe találhatjuk magunkat a tanácsot kapó személyes ellenállásával. Tanácsot kapni nem mindenki szeret, főleg, ha személyes attitűdjeit nem akarja alárendelni a kitűzött céloknak. Tanácsot kapni néha kisebbé tesz bennünket, bántja ez egónkat és rendszerint mindig készen állunk a tanácsban rejlő igazság megcáfolására. Egyszerűen nem szeretjük a tanácsot magunkévá tenni, mert nem belőlünk fakad, nem a mi gondolatunk.

 A témával foglalkozó szakembereket, gyakorló és a szakmát elsajátítani szándékozókat egyaránt foglalkoztatja a tanácsadás vs. coaching dilemmája.

Tényleg ennyire élesek a határok, vagy épp ellenkezőleg és a coaching-ba minden belefér?

Személyes tapasztalataim, gyakorló coachoktól, vállalatvezetőktől szerzett információim alapján ritkán beszélhetünk vegytiszta coaching folyamatokról.

Ha erre megbízói igény mutatkozik, akkor nyugodt lelkiismerettel lehet a coaching folyamatba tanácsadási elemeket vegyíteni anélkül, hogy a szakma szabályait sértenénk.  Persze fontos, hogy az adott pillanatban, az adott helyzetben, az adott szerződési feltételek között megtaláljuk a helyes arányt. Ehhez viszont elengedhetetlen a megbízói oldal együttműködése, a coaching aktuális irányzatainak követése és a konkrét helyzetekben világos igények megfogalmazása.

Ilyen szempontból akkor hová is sorolhatóak a tippek?

Tippeket adni, az elvileg közel van a tanácsadáshoz, de mégsem az.

A Tipp-adás az könnyed műfaj, nem személyes, több emberhez szól, ebből kifolyólag erősen általánosító. A tipp lehet vicces, lehet Cyrano-s, lehet direkt, lehet árnyalt, rövid és émelyítően hosszú, uncsi vagy izgalmas, minket érintő vagy irreleváns, de bármilyen is, soha lehet nem sértő, hisz nem konkrét személyhez szól és nem konkrét kérdésre válaszol.

A Tipp-ek alapja a már megtörtént eseményekből való általános tanulságok levonása, summázása, értelemszerűen a Tipp-et adó tapasztalatai alapján és szemüvegén keresztül láttatva az egyes témákat. Így aztán egyszerre szubjektív és objektív, attól függően, hogy mennyire tudunk azonosulni az egyes állításokkal.

A Tipp maga nem kötelez semmire, szemben a tanácsadási vagy coaching folyamattal, melyekbe érzelmileg és fizikailag is erősen involválódunk.

A Tipp olvasása után mehet azonnal a kukába, de elő is vehető bármikor és rá lehet újra csodálkozni. A Tipp az tipp, egy ötlet egy villanás, nothing else…

Mindenki annyit vesz el belőle, ami Neki fontos.

A ’Túlélni a multi’-t tippjeimet sokéves bankszakmai és általános vállalati élményeim inspirálták, így mindegyiknek van valóságalapja és szinte mindegyiket át vagy megéltem, ebből kifolyólag talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy valid-ak.

Ezért titkon remélem, hogy akik olvasták a Tipp-eket és a hozzájuk kapcsolódó cikkeket, találtak benne olyat, amit hasznosnak találtak és magukkal tudnak vinni az Úton.   

Danka Szilvia

Tags: , , , ,


About the AuthorMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑