Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /USER/multiculti/wp-includes/admin-bar.php:1) in /USER/multiculti/wp-content/plugins/ready-ecommerce/classes/req.php on line 9 Váltsak, vagy ne váltsak, ez itt a kérdés! - Multiculti.hu

10 pontos kisokos Time for Change clock

Published on június 30th, 2013 | by Multiculti Juli

1

Váltsak, vagy ne váltsak, ez itt a kérdés!

Üldögélsz magad elé meredten hetek, hónapok óta és gyűjtögeted a “Váltsak vagy, ne váltsak” érvek és ellenérvek sokaságát? Jobb válladon a “kis ördög”, bal válladon a “kis angyal” agitálnak folyamatosan, hogy:

úgyis unod, amit csinálsz” kontra “ez legalább biztos munkahely“,

igazából mindig is más területen szerettél volna dolgozni” kontra “azt sem tudod, hogy mihez kezdenél szívesen“,

de már nem látsz előrelépési és fejlődési lehetőséget magad előtt” kontra “nehogy azt hidd, hogy máshol kolbászból van a kerítés“,

nem érzed megbecsülve magad” kontra “nem biztos, hogy máshol ennyit kereshetnél“, stb.

Rengeteg oka lehet, amiért felmerül a fenti kérdés. Ha itt tartasz, akkor az első lépést már meg is tetted, eljutottál a felismerés szintjére. De hogyan tovább? Ebben segít 10 pontos kisokosunk.

1. Belső vagy külső kényszer

Van mikor kényszerűségből (leépítés, átszervezés, stb), van, hogy egyszerűen a változás igénye miatt vágunk bele. A változás igénye pedig akár még szakma változásként is felmerülhet. Igaz ez a ritkább, csak merészebbek vállalják. 

Kényszerhelyzet lehet, ha munkánk bármilyen módon káros az egészségünkre - akár fizikai, akár pszichés módon. Sajnos, gyakran előfordul, hogy a szakmánk a betegségünk okozója, mely alkalmatlanságok sokszor csak később alakulnak ki, így évek múlva derülnek ki, – akárcsak egy allergia – a szervezet hosszabb távú intoleranciája végett. Munkahelyi körülményeink megváltozása is kényszer-tényező lehet. Ha a munkaadó például költségkímélés miatt nem biztosítja a feltételeket, s újabb feladatokat ró ránk, mellyel a lehetetlent várja el - akár olyan stressz-állapotba is kerülhetünk, mely a hétköznapi, normális munkavégzésünket és pszichés egészségünket is akadályozza.

Költözés esetén, ha a mindennapos megnövekedett utazást már nem érdemes bevállalni, szintén kénytelenek vagyunk új lehetőségek után nézni. 

A felsorolt indokok gyorsabb döntésre késztetnek, kevesebb idő van az új, ideális állás megtalálására.

De az is lehet, hogy szakmai előrelépésre vágysz, vagy teljesen más pályára igazolnál át az új kihívások reményében. Multinacionális vállalatok alkalmazottai leggyakrabban a változatosságot, nagyobb felelősséget, több kreativitást ígérő állások iránt érdeklődnek. Bármi is legyen a motiváció, a döntést érdemes alaposan megfontolni.

2. Miért ne váltsak? – önámítás felsőfokon

A döntés nem könnyű, a megszokott környezetből való kilépés számos bizonytalansággal jár. Gyakran tudattalanul is a számunkra már legalább ismerős, rossz helyzet fenntartására törekszünk, hiszen így komfort zónánkon belül maradhatunk. Sokan egyedül is képesek felismerni a számukra kedvező megoldást, de érdemes lehet szakember, például karrier-tanácsadó, vagy coach segítségét is igénybe venni.

Leggyakoribb érvek a váltás ellen:

- “Csak ezt kell még túlélni és utána már jobb lesz” > A bosszantó főnököt előléptetik majd, a kiállhatatlan kolléga kilép, esetleg a túlóra igény csökken hamarosan..

- “A főnököm elviselhetetlen személy, de ha kilépek, az azt jelenti, hogy megfutamodtam” 

- “Nem vagyok feladós típus” > Tuti, hogy a következő interjún fekete pontot jelent, hogy nem vagyok elég kitartó.

- “Nem találok másik állást”

- “Ha kilépek, azzal elveszítem a fizetésemet, céges autómat, a feleségem neheztelni fog rám, stb”

- “Sehol sem jobb a helyzet” > Főképp most, válságos időkben, biztos más cégeknél is költségmegszorítások és leépítések vannak. Minden szektor küzd a túlélésért.

- “Annyi időt és energiát tettem már bele a munkámba, ezt hagyjam mind veszni?”

- “Jól megfizetnek” > Az anyagi biztonságért cserébe megéri elviselni az engem zavaró tényezőket.

3. Árulkodó jelek – Amikor lépni kell

Persze egy munkahely – vagy karrierváltás mindig több tényező függvénye és természetesen anyagi kérdéseket isMunkahelyváltás érint, mégis érdemes számba venni azokat a jeleket, amelyek a szakmai és/vagy munkahelyváltás időszerűségét mutatják. Minél több állítás igaz az alábbiak közül Rád, annál nagyobb a szükség a váltásra.

- Nehezemre esik elvégezni a munkakörömhöz tartozó feladatokatRendszeresen halogatod a teendőidet és aminek nagy nehezen nekilátsz, azzal is csak lassan, kínkeservesen birkózol meg.

- Kiégtem, teljesen belefáradtam abba, amit csinálokA túlterheltség, a folyamatosan magas teljesítményelvárásoknak való megfelelés, az ösztönzés hiánya sokaknál kiégést okoz. Ilyen esetekben érdemes először a felettessel átbeszélni a továbblépés lehetséges irányait. Sokszor már a munkafeltételek újratárgyalása is segíthet, de lehet, hogy igazi változást csak egy új munkakör, új munkahely, vagy akár új szakma megtalálása hozhat. 

- Már vasárnap éjszaka sem tudok aludniHétfő reggel nyúzottan ébredsz, mert már vasárnap éjszaka a munkán pörgött az agyad. A legrosszabb dolog az, hogy a munkahelyi elégedetlenséged a magánéletedre is egyre nagyobb hatással van. Ha rossz napod volt az irodában, csekély az esély, hogy az estéd kellemesen telik.

Nem tudok azonosulni azzal, amit csinálok > Előfordulhat, hogy egy adott feladat, vagy munkahelyi kultúra nem illeszkedik személyiségjegyeinkhez, személyes értékeinkhez, mely állandó feszültség forrása. Az értékkülönbségek feloldhatatlansága többnyire egyetlen megoldást, a váltás szükségességét eredményezi.

 - Minden munkanapot egy örökkévalóságnak élem megMár reggel azt számolom, hogy még hány órát, percet, másodpercet kell kibírni és ettől még lassabban telik az idő

- Nincsenek számomra újabb kihívások, fejlődési lehetőségek“Bezárultak a kapuk”, azaz sem további tapasztalatszerzésre, sem más pozíció megnyerésére nincsen lehetőség. Érdemes nyílt lapokkal játszani és tisztázni a helyzetet, a munkáltatók számára is könnyebb, ha a munkatársak kezdeményezőek saját jövőjüket illetően. 

- Amint hozzám szól a főnök, azonnal görcsbe rándul a gyomrom

- Semmi sem érdekelAkár rosszul, akár jól mennek a dolgok a cégnél, kit érdekel

- A legkisebb dolgok is idegesítenekAz egyik túl hangosan beszél, a másik rosszul parkolt, a harmadik lefőzte az utolsó kávét az automatából és nem töltötte újra, stb

- Mindenki és minden gyanúsAkármi is történjen a cégnél, azonnal összeesküvést szimatolsz

- Stressz okozta egészségügyi problémákkal küzdök 

4. Mi tesz engem boldoggá? – az ideális munka

A továbblépés – még ha pozitív eredménnyel is kecsegtet – többnyire nehéz, a változásoktól való félelem gyakran elbizonytalanít bennünket, megnehezíti a visszafordíthatatlannak hitt döntések meghozatalát. Pedig a fejlődés kulcsa a változás, és a változás felvállalásának bátorsága. Hogy a rossz váltás kockázatát minél kisebbre csökkentsd, körültekintően vágj neki a feladatnak. Tapasztalataidat felhasználva pontosan fogalmazd meg magadnak, hogy mit vársz el a munkahelyváltástól. Jobb fizetés, magasabb beosztás, jobb autó? Vagy valami más?

- Hagyj elég időt az álláskeresésére > Sokszor hónapokba telhet, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb állást. Ne add fel az első visszautasító levélnél, és ne vállalj kényszermegoldást idő nyomása miatt.

- Arra koncentrálj, amit szeretsz a munkádban, ne arra, amitől szabadulni akarsz > Idézd fel azokat a pillanatokat, amikor boldog voltál a munkádban és gondold végig, hogy minek volt köszönhető a pillanatnyi elégedettség.

- Ne csak az anyagiak vezéreljenek > “A pénz nem boldogít” közmondást egy tanulmány is alátámasztja, amit Alan B. Krueger közgazdász és Daniel Kahneman pszichológus készítettek, miszerint: Elterjedt tévhit, hogy a magas fizetés jó kedvvel társul. A jobban kereső emberek általában elégedettek az életükkel, de nem boldogabbak, mint az alacsonyabb jövedelműek. Természetesen figyelembe kell venni a megélhetéshez és a megszokott életszínvonal fenntartásához szükséges bevételt, de nem tesz feltétlenül boldogabbá, ha kétszer annyit keresel. Főképp nem akkor, ha az rengeteg lemondással jár és nem is tudod élvezni a megkeresett pénzt. Nem beszélve arról, ha ezért cserébe egy elviselhetetlen főnökkel/kollégával kell dolgozni, vagy rendszeres késő esti/hétvégi túlórákat vállalni.

 - Ne a külsőségek vezéreljenek > Sokan váltanak, mert magasabb pozíció név kerül a névkártyára, job autót kapnak, nagyobb csapatot kell irányítaniuk, vagy mert az ismerősük/párjuk/barátjuk ezért felnéz majd rájuk. Ezek közül egyik sem fog TÉGED boldoggá tenni

- Mondd el, hogy mit szeretnél > Már az interjún érdemes azokról szót váltani, amiket az új állástól vársz. Nehogy később nem várt meglepetések érjenek. És ha ezért utasítanak el? Akkor nem lett volna értelme oda menni dolgozni, úgysem érezted volna ott jól magad.

- A boldogságért tenni is kell > Hiába ülsz passzívan és várod a csodát, kevés az esélye, hogy megtörténik. Tudd mi tesz a munkahelyen boldoggá, mondd el a főnöködnek és a kollégáidnak (“Néma gyereknek, az anyja sem érti a szavát” – hogy egy újabb közmondást hozzak példaként) és tégy a saját boldogságodért

– Vedd sorra az elérni kívánt elemeket > Például: rövidebb utazás, mert nem szeretsz autót vezetni; rugalmas munkaidő, aminek köszönhetően a gyerekeidért időben odaérsz a bölcsibe/oviba/suliba; külföldi karrierlehetőségek, hogy megvalósíthasd régi álmodat, stb.

5. Cégen belül vagy kívül?

Ha már megszületett a döntés a váltás szükségességéről és azt is tudod, hogy mit keresel, akkor elérkeztél egy újabb döntési ponthoz érkeztél: képes vagy mindezt cégen belül elérni, vagy más munkáltatónál találod meg a számításodat. Cégen belüli váltás mellett szól, hogy nincs próbaidő, nem kell a nulláról felépíteni a karriered, ismered a céget, versenytársait, piaci helyzetét és az ott dolgozókat, pontosabb és részletesebb információval rendelkezel a betöltendő állásról. Munkahely váltás előnyei pedig, hogy teljesen új környezetbe kerülsz, más kihívások és sok tanulás vár Rád, ismét kitágul a világ, kiléphetsz a megszokott környezetből, új emberekkel találkozol és tiszta lappal indíthatsz.

Regisztrálj és lépj be a további tartalom megtekintéséhez

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorOne Response to Váltsak, vagy ne váltsak, ez itt a kérdés!

  1. Pingback: Mit tegyél, ha utálod a munkádat? - Multiculti.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑